20 maart 2024

Werksaam realiseert energiezuinige sprong in Groningen

Afgelopen vrijdag keerde onze projectleider Ronald Out met een tevreden glimlach terug naar Volendam, na de succesvolle oplevering van de eerste twee woningen aan de Zandsteenlaan in Groningen voor onze opdrachtgever, Heimstaden. Deze twee woningen zijn de eerste uit een reeks van twintig. Naast planmatig onderhoud zoals zorgvuldige asbestsanering, verzorgen we diverse werkzaamheden in het kader van verduurzaming. Nadat in een eerder stadium de daken werden geïsoleerd, verbeteren we nu de kierdichtheid van de woningen. Daarnaast worden de kozijnen compleet vervangen, waarbij het enkel glas plaatsmaakt voor HR++ glas. Na oplevering van de eerste woningen is het energielabel direct opnieuw bepaald. Aan de Zandsteenlaan is een upgrade van energielabel D naar B behaald, wat voor een woning uit 1971 met recht een reuzenstap genoemd mag worden.

 

SecondLife-concept

Bij Werksaam hechten we grote waarde aan het minimaliseren van de impact van onze werkzaamheden op het milieu. Voordat we overgaan tot het volledig vervangen van kozijnen, onderzoeken we daarom eerst uitgebreid of deze geschikt zijn voor een extra levensfase, volgens het zogenaamde ‘SecondLife-concept’. Dit proces omvat het vernieuwen van bewegende onderdelen, het vervangen van enkel glas door isolatieglas, het droogzetten van verbindingen en het aanbrengen van een nieuwe verflaag, waardoor kozijnen potentieel nog eens 25 tot 50 jaar mee kunnen. In het geval van Groningen, waar de kozijnen in een te slechte staat verkeerden voor renovatie, was volledige vervanging onvermijdelijk. Toch zorgen we ervoor dat de verwijderde materialen een tweede leven krijgen door hout en glas te recyclen voor nieuwe doeleinden, zoals MDF-platen en glasproducten.

 

Waardering

Een bewoonster van een recentelijk gerenoveerde woning uitte haar vreugde over de verbeteringen. Ze waardeerde niet alleen het verhoogde comfort en de verlaagde energiekosten, maar ook de inzet van ons team: ,,Het team krijgt een dikke duim omhoog, ze hebben fantastisch werk geleverd!” Het stukje extra zorgzaamheid dat wij als Werksaam graag nastreven bleef ook niet onopgemerkt: ,,Hoewel ik weet dat het niet tot jullie taken behoort, hebben de jongens ter plaatse me enorm geholpen door de vitrage terug te hangen. Dat bespaart mijn dochter weer een ritje Groningen, en zo is het voor mij helemaal af. Ik ben er dolblij mee!”